نقشه راه برنامه نویس فول استک شدن (Full Stack)

نقشه راه برنامه نویس فول استک شدن

دسترسی سریع

تعداد زیادی از برنامه نویسان، برای رسیدن به جایگاه شغلی بهتر، به برنامه نویسی فول استک روی آورده اند. برای ساده تر شدن این مسیر می توانیم، از نقشه راه برنامه نویس فول استک شدن استفاده کنیم. همان طور که می دانید این برنامه نویسان به صورت همزمان سمت سرور و سمت کاربر فعالیت می کنند.

برنامه نویسان فول استک می توانند کارهای متفاوتی انجام دهند و پروژه های متنوعی قبول کرده و به درآمد بالایی برسند. از طرفی برنامه نویسان فول استک می توانند در چند زمینه متفاوت فعالیت کنند و از یکنواختی کار بکاهند. در زمان استخدام و پروژه گرفتن نیز از سایر برنامه نویسان بالاتر بوده و جایگاه شغلی خوبی را برای خود رقم می زنند.

برنامه نویسی فول استک چیست ؟

به برنامه نویسانی که در آموزش Front end (سمت کاربر) و Back end (سمت سرور) به صورت تخصصی آموزش دیده اند، برنامه نویسان فول استک می گویند. برنامه نویسانی که در زمینه وب فعالیت می کنند با توجه به مسئولیتی که بر عهده دارند، می توانند در بخش فرانت (سمت کاربر) یا بک اند (سمت سرور)  و حتی هر دو به صورت همزمان فعالیت کنند.

گروه خاصی از برنامه نویسان، برای ارتقای جایگاه شغلی، افزایش حقوق و انجام کارهای مختلف، به آموزش همزمان بک اند و فرانت اند روی آورده اند. این دسته از برنامه نویسان، مهارت بیشتری نسبت به سایر برنامه نویسان دارند. به همین دلیل فرصت های شغلی بهتری در شرکت های معتبر برای آن ها وجود دارد. از طرفی خود برنامه نویس ها به دلیل فعالیت در زمینه های متفاوت در این مسیر، دچار یکنواختی نمی شوند.

برنامه ‌نویسان فول استک به دلیل تسلط بر هر دو بخش فرانت ‌اند و بک ‌اند، مزایای متعددی برای کارفرمایان به وجود می آورد.

 کارفرما با استخدام یک متخصص فول استک، از استخدام افراد به صورت جداگانه در زمینه بک اند و فرانت اند جلوگیری کرده و در هزینه ها صرفه جویی می کند. در صورت بروز مشکل در هر بخش از پروژه، نیازی به متخصصان دیگر نیست و فول استک می‌تواند مشکل را به تنهایی حل کند.

آموزش گام به گام برنامه نویسی فول استک

برنامه نویسان فول استک به طور کامل با ظاهر و باطن سایت آشنایی دارند. برای شروع این مسیر، می توان زمان تقریبی ۶ ماه را در نظر گرفت. اگر یادگیری فرانت اند را در دو ماه به پایان برسانیم و بقیه زمان مشخص شده را به یادگیری بک اند اختصاص دهیم، می توانیم به طور کامل روی این مباحث متخصص شویم.

برای تثبیت مطالبی که آموزش دیده اید، می توانید از زمانی که در  آخر اضافه می آورید، برای تکرار و تمرین استفاده کنید. گذراندن یک آموزش پروژه محور تاحد زیادی به شما در کم کردن زمان آموزش کمک می کند و شما را با چالش هایی که با محیط کار با ان ها مواجه هستید رو برو می کند.

از طرفی انجام پروژه های تمرینی باعث یادگیری مطالب و تثبیت آن ها در ذهن شما می شود. یادگیری زبان فول استک نیز مثل سایر مهارت ها راحت نیست و نیاز به مرور زمان و تکرار و تمرین زیاد دارد. اما برای برنامه ریزی و آموزش نحوه یادگیری می توان آموزش برنامه نویسی فول استک را به چند قسمت تقسیم کرد.

آشنایی با پایه و اساس

اولین مرحله، شناخت مباحث جزئی این دو مهارت است. در آموزش فرانت اند طبق roadmap که داریم در گام اول به آموزش HTML ، CSS میپردازیم و در نهایت به REACT  می رسیم. یادگیری فرانت نسبت به بک آسان تر است و برای شروع برنامه نویسی اگر پیش زمینه ای ندارید، بهتر است از فرانت اند شروع به آموزش کنید.

طبق نقشه راه فول استک شدن، در ماه سوم بوت کمپ بک اند را شروع می کنیم. بک اند سایت را می توان از دو مسیر مختلف (با دو زبان جداگانه) پیش برد. شما می توانید طبق سلیقه و آشنایی که دارید، یکی از این دو مسیر زیر را برای developer backend انتخاب کنید.

بک اند با Python

در این مسیر می توان از فریمورک های مختلف استفاده کرد. Django فریمورکی است که امنیت بالا دارد و از قابلیت های زیادی برخوردار است. فریم ورک های دیگر، مثل Flask که سبک و انعطاف پذیر است و برای توسعه سریع وب ‌سایت ‌ها و API استفاده می شود. از Pyramid که قابل تطبیق و مقیاس پذیر برای پروژه های بزرگ و پیچیده استفاده می کنند.

بک اند با PHP

در آموزش بک اند با زبانی مثل PHP  از PHP مقدماتی شروع کرده و بعد به دیتا بیس ها می رسند. در سطح پیشرفته این مسیر، مبحث مهم Laravel  را بررسی می کنند و در نهایت به بررسی سرورهای مختلف مثل docker و Linux می پردازند.

فرانت اند و بک اند اصول جداگانه دارند، که در جدول زیر این دو زبان را از چند جهت متفاوت، مورد بررسی قرار داده ایم.

ویژگیفرانت اندبک اند
وظایفساختار کلی وب سایت، طراحی و چیدمان صفحات وب، تعامل و پویایی صفحات وبمنطق برنامه و معماری نرم افزار ، پردازش اطلاعات و تعامل با پایگاه داده، ارائه   API  برای فرانت اند
مهارت های مورد نیازخلاقیت و مهارت های بصری، تسلط بر HTML، CSS و جاوا اسکریپت، آشنایی با چارچوب های فرانت اند (React، Vue.js، Angular)تسلط بر زبان های برنامه نویسی بک اند، دانش پایگاه داده (SQL) ،آشنایی با معماری نرم افزار، تجربه کار با ابزارهای DevOps
محیط کارمرورگر وبسرور
زبان های برنامه نویسیHTML، CSS، جاوا اسکریپتپایتون، جاوا، PHP، Ruby، Go و…
قابلیت مشاهدهکاملاً توسط کاربر قابل مشاهده است.برای کاربر قابل مشاهده نیست.
هدف برنامه نویستجربه کاربری (UX) و رابط کاربری (UI)منطق برنامه و کارایی
چالش هاپیچیدگی های بصری و تعاملی، ریسپانسیو و سازگار با دستگاه های مختلفامنیت و مقیاس پذیری، اشکال زدایی و تست
یادگیرینسبتاً آسان ترکمی دشوارتر
تقاضاتقاضای بالاتقاضای بالا
حقوق و دستمزدمتوسطمتوسط

همانطور که در جدول بالا مشاهده می کنید، هر کدام از برنامه نویسان بک اند و فرانت اند در زمینه های متفاوتی فعالیت می کنند. برنامه نویس Full Stack با توجه به وظیفه ای که دارد، در هر دو زمینه فعالیت می کند. باید با قسمت های متفاوت، آشنایی کامل داشته باشد که بتواند با چالش های پیش روی دو گروه از برنامه نویسان، مواجه شود.

اولین مرحله ای که برنامه نویس فول استک می گذراند، آشنایی با مبانی اولیه است. باید در ابتدا HTML، CSS، جاوا اسکریپت و سپس با پایتون، جاوا، PHP، Ruby، Go و… آشنا شوند. برنامه نویس فول استک اگر از قبل هیچ پیش زمینه ای از برنامه نویسی نداشته باشد، بهتر است از آموزش فرانت و اصول اولیه آن شروع به برنامه نویسی کرده و سپس به سمت یادگیری بک اند برود.

یادگیری عمیق و تمرین عملی

طبق نقشه راه فول استک شدن، بعد از این که با اصول اولیه برنامه نویسی این زمینه آشنا شدید، در ماه آخر نوبت به آن می رسد، که با استفاده از تکرار و تمرین مطالب را در ذهن خود تثبیت کنید. بعضی از دوستان، شروع به طراحی پروژه های تمرینی می کنند. برخی از دوستان برای سریع تر گذراندن این مرحله، در بوتکمپ های برنامه نویسی شرکت می کنند.

با شرکت در بوتکمپ های برنامه نویسی می توانید مدت زمان آموزش خود را مدیریت کنید. بوتکمپ ها به شکلی طراحی شده اند که افراد علاقه مند را در مدت زمان کوتاه به بهترین نتیجه برسانند و آن ها را برای ورود به بازار کار آماده کنند.

برای تثبیت یادگیری، می توانید شروع به کارآموزی در شرکت های مرتبط کنید اما اگر در بوتکمپ شرکت کنید می توانید در کنار آموزش کارآموزی را نیز بگذرانید حتی برای خودتان رزومه قوی به همراه نمونه کار آماده کنید.

نقشه راه فول استک شدن

مزایا و معایب برنامه نویسی فول استک

برنامه نویسانی که در زمینه فول استک فعالیت می کنند، تقاضا شغلی بالایی دارند و از حقوق خوبی بهره مند می شوند؛ اما فشار کاری بالایی رو تحمل می کنند.

 برای آموزش این مهارت به زمان و تلاش فراوان نیاز دارند. به علت پراکندگی مباحث ممکن است در تمام زمینه ها تخصص کافی را بدست نیاورند که این به عنوان یکی از معایب حساب می شود.

این افراد چون از هر دو مهارت به صورت همزمان بهره مند شده اند بار مسئولیتی بالایی نسبت به سایر برنامه نویسان دارند و در هر زمینه ای که خطایی ایجاد شود، باید آن را بررسی کنند البته چون فعالیت های مختلف دارند، در زمان کار خسته نمی شوند و یک کار دائمی را مکرر انجام نمی دهند. در جدول زیر می توان مزایا و معایب را در یک نگاه بررسی کرد.

مزایامعایب
تقاضای بالا: تقاضا برای برنامه‌نویسان فول استک به دلیل تخصص در هر دو بخش فرانت‌اند و بک‌اند بالا است.یادگیری دشوار: تسلط بر هر دو بخش فرانت‌اند و بک‌اند نیازمند زمان و تلاش زیادی است.
درآمد بیشتر: حقوق برنامه‌نویسان فول استک به دلیل مهارت‌های متعددشان بیشتر از برنامه‌نویسان فرانت‌اند یا بک‌اند است.تخصص محدود: تمرکز بر هر دو بخش ممکن است مانع از تخصص عمیق در یک حوزه خاص شود.
حل مشکل سریع‌تر: فول استک‌ها می‌توانند مشکلات هر دو بخش فرانت‌اند و بک‌اند را به تنهایی حل کنند.عدم تمرکز: احتمال تمرکز بیش از حد روی رفع اشکالات و عدم پیشرفت در سایر مهارت‌ها وجود دارد.
صرفه‌جویی در زمان و هزینه: استخدام یک فول استک به جای دو برنامه‌نویس مجزا، منجر به صرفه‌جویی در زمان و هزینه برای کارفرما می‌شود.احتمال خستگی: تنوع وظایف و مسئولیت‌ها ممکن است منجر به خستگی و فرسودگی شغلی شود.
انعطاف‌پذیری: فول استک‌ها می‌توانند در پروژه‌های مختلف با نیازهای متنوع کار کنند.فقدان تخصص‌های جدید: تمرکز بر فول استک ممکن است مانع از یادگیری تخصص‌های جدید در دنیای برنامه‌نویسی شود.
درک جامع: فول استک‌ها درک کاملی از کل فرآیند برنامه‌نویسی وب دارند.ریسک وابستگی: وابستگی پروژه به یک فرد ممکن است ریسک‌هایی را به همراه داشته باشد.

 در تمام این مطلب سعی کردیم، نقشه راه برنامه نویس فول استک شدن به علاوه شرح وظایف، مزایا و معایب و… را به طور کامل بررسی کنیم. این جایگاه شغلی علاوه بر مهارت های بالایی که در زمینه بک اند و فرانت اند دارند، مزایای زیادی را برای خود و کارفرما به وجود می آورد.

از طرفی این شخص برای آموزش این حرفه به صورت تخصصی به زمان و تمرین کافی نیاز دارد. مهارت های مختلف او باعث شده از پس مشکلاتی که در سیستم برنامه نویسی وب هستند، بر بیاید و در زمان و بودجه شرکت صرفه جویی کند. اما باید در نظر گرفت، تعدد وظیفه فشار زیادی به برنامه نویس وارد می کند برای همین باید بتواند کارها و زمتن خود را به خوبی در کنار مهارتش مدیریت کند.

۲ پاسخ

    1. بستگی داره به شما!
      در واقع قبل از شروع هر کاری نیاز به مشاوره دارید. اگه یه مشاوره خوب داشته باشید میشه هر کاری کرد! اگه خواستید شماره تلفن بهمون بدید تا یه وقت مشاوره باهاتون ست کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرداخت به صورت نقدی می باشد
مجموع هزینه ای که پرداخت می کنید: .2.900.000  تومان