۱۱ روش یادگیری سریع برنامه نویسی + ترفند های شگفت انگیز

یادگیری سریع برنامه نویسی

دسترسی سریع

برنامه نویسی یکی از مهارت‌ های برتر و اساسی، در عصر دیجیتال امروز است. روزانه، میلیون‌ ها نفر به دنبال یادگیری و بهبود مهارت ‌های برنامه نویسی هستند؛ از افرادی که به دنبال کسب جایگاه شغلی بالا در حوزه فناوری اطلاعات هستند گرفته، تا علاقه مندانی که به دنبال خلق وسایل و فناوری های جدید هستند.

بهرحال تقریبا برای تمامی افرادی که در حال یادگیری برنامه نویسی هستند، این سوال پیش می آید که چگونه برنامه نویسی را سریع یاد بگیریم؟ عجیب هم نیست چرا که به محض ورود به این حوزه، با تعداد زیادی زبان برنامه نویسی و شاخه مواجه می شوند.

هنر یک آموزشگاه خوب در همین جا مشخص می شود که در ابتدای راه، ثبتنام کنندگان را به مسیر درست و مناسب راهنمایی کند. قبلا در خصوص معرفی بهترین آموزشگاه های برنامه نویسی صحبت کردیم؛ اکنون نوبت به آن رسیده که چندین روش یادگیری سریع برنامه نویسی را بررسی کنیم.

چگونه برنامه نویسی را سریع تر یاد بگیریم؟

تقریبا هیچ راه حل جادویی، برای یادگیری سریع برنامه ‌نویسی وجود ندارد پس منطقی به این موضوع نگاه کنید؛ اما با استفاده از روش‌ های مناسب و کمی تلاش، می ‌توانید این مسیر را آسان ‌تر و لذت ‌بخش ‌تر کنید. شاید یادگیری کدنویسی در زمان کوتاه امکان پذیر باشد، اما و تسلط کامل بر جنبه های مختلف آن، ممکن است که سالها طول بکشید.

“یادگیری برنامه ‌نویسی به شما قدرت می ‌دهد تا دنیای خود را بسازید.”

مارک زاکربرگ (بنیانگذار فیسبوک)

علم برنامه نویسی از بخش های مختلفی تشکیل شده که با یادگیری اصول اولیه مانند توابع و شرط ها شروع شده و با حل پروژه های تمرینی به پایان می رسد. اما این پایان کار شما نیست، بلکه شروع مسیر است. در این مرحله باید بهترین روش ها را به کار بگیرید، تا در مدت زمان کوتاه تری بر کدنویسی مسلط شوید. فراموش نکنید که قبل از سرعت بخشیدن به روند یادگیری، باید به کیفیت نیز توجه کنید.

۱) کیفیت، فدای سرعت نشود!

مطمئن باشید که تسلط اولویت ماست نه سرعت؛ تمرکز بر یادگیری کامل و تسلط بر مفاهیم، مهم ‌تر از سرعت یادگیری است. پس در مرحله اول تمرکز خود را بر روی یادگیری عمیق مباحث بگذارید، تا خوب درک کنید و به تحلیل درست برسید. در مسیر برنامه نویسی باید یاد بگیرید، که چگونه با چالش ها مواجه شده و به راه حل درست برسید. پس صبر و حوصله داشته باشید و به خودتان زمان کافی بدهید.

با توجه به این نکته، نه تنها زمان یادگیری بیشتر نمی شود، بلکه کاهش می یابد. زیرا تمرکز خود را بر روی یادگیری عمیق گذاشته و پس از پایان یک دوره آموزشی، نیازی به شرکت در سایر دوره ها نیست. همین موضوع باعث صرفه جویی در هزینه و زمان می شود و برنامه نویسی را سریع تر یاد می گیرید.

۲) هدف خود را با جزئیات کامل مشخص کنید!

قبل از شروع، هدف خود را از یادگیری برنامه نویسی مشخص کنید. می‌خواهید وب‌ سایت بسازید؟ اپلیکیشن طراحی کنید؟ یا به دنبال پیدا کردن شغل پردرآمد در این زمینه هستید؟ مسیر یادگیری برنامه نویسی برای هر هدف متفاوت است. پس کورکورانه و صرفا بخاطر توصیه دیگران وارد یک حوزه نشوید.

اگر به دنبال پیدا کردن یک شغل پرتقاضا، پردرآمد و کمیاب هستید؛ دوره آموزش دواپس بدون شک بهترین انتخاب است. اما اگر می خواهید به عنوان دولوپر فعالیت کنید و یا پروژه های فریلنسری بگیرید، فرانت اند و بک اند زمینه های بهتری هستند.

بهرحال قبل از اینکه یکی از رشته های فرعی برنامه نویسی را انتخاب کنید، خوب تحقیق کرده و از سایر دانشجویان مشورت بگیرید.

روش یادگیری سریع برنامه نویسی

۳) پایه و اساس را قوی بسازید!

اگر تصور می کنید که مبانی تئوری برای برنامه نویسی ضروری نیستند، به شما اطمینان می دهیم که اینگونه نیست. حتی اگر در لحظه یادگیری برنامه نویسی از آن قسر در بروید، در نهایت هنگام کار با پروژه های واقعی به آن نیاز پیدا می کنید؛ این موضوع روند یادگیری را طولانی تر می کند.

یادگیری مبانی، مانند یادگیری الفبای برنامه ‌نویسی است که برای خواندن و نوشتن ضروری است. پس سرمایه گذاری در یادگیری مبانی، سوددهی بلندمدتی برای شما خواهد داشت. این عبارت تاکید می‌ کند که یادگیری مبانی، یک سرمایه گذاری ارزشمند برای آینده شما در برنامه ‌نویسی است.

پس اصول را برای منافع طولانی مدت درک کنید. اگر در یادگیری این بخش عجله کنید، در قسمت های پیشرفته تر دچار مشکل خواهید شد.

۴) یک زبان ساده، اما کاربردی انتخاب کنید!

انتخاب زبان، مثل تعیین هدف بسیار مهم است. زبان ‌های برنامه‌ نویسی مختلف دارای ویژگی‌ ها، سینتکس و قواعد متفاوتی هستند. انتخاب یک زبان که سینتکس و قواعد آن برای شما ساده و قابل فهم باشد، باعث سهولت بیشتر در یادگیری می‌ شود.

هر زبان برنامه نویسی قابلیت‌ ها و کاربردهای خاص خود را دارد. انتخاب زبانی که بهترین هماهنگی را با اهداف و نیازهای شغلی یا پروژه‌ های شما داشته باشد، کمک می ‌کند تا با انگیزه بیشتری به یادگیری بپردازید.

بعضی از زبان‌ های برنامه ‌نویسی دارای جوامع بزرگ و فعالی هستند که می‌ توانند به شما در یادگیری کمک کنند. مثلا Python و JavaScript دو زبان محبوب هستند که جوامع بسیار فعالی دارند و منابع آموزشی فراوانی برای آنها وجود دارد.

هیچ زبان برنامه ‌نویسی، به طور مطلق بهترین نیست. اما با توجه به آماری که در سال ۲۰۲۳ منتشر شد، پایتون را به عنوان محبوب ترین زبان برنامه نویسی دنیا معرفی کردند؛ زیرا یادگیری پایتون آسان است، خوانایی بالایی دارد و برای کاربردهای مختلفی مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، توسعه وب و علم داده استفاده می‌ شود. به همین دلیل است که شرکت در بوت کمپ پایتون را پیشنهاد می کنیم!

۵) منابع مفید را پیدا کنید!

بسیاری از افراد به انتخاب منبع مناسب برای یادگیری، توجهی نمی کنند. منابع آموزشی زیادی برای یادگیری برنامه ‌نویسی وجود دارند، از جمله دوره‌ های آنلاین، دوره های آموزشگاهی و کتاب ‌های الکترونیکی که همگی مفید هستند. حتی می‌ توانید از یوتیوب برای یافتن آموزش‌ های ویدیویی رایگان در مورد زبان‌ های برنامه‌نویسی مختلف استفاده کنید.

اما نکته مهم اینجاست که در این گونه دوره نحوه کار پیداکردن و پول درآوردن را به شما آموزش نمی دهند. به همین دلیل باید از شیوه های آموزشی دیگری که پروژه محور هستند استفاده کنید.

بوت‌ کمپ ‌ها برنامه ‌های آموزشی فشرده ‌ای هستند که به شما مهارت‌ های لازم برای شروع کار به عنوان برنامه‌ نویس حرفه ای را آموزش می ‌دهند. بوت‌ کمپ ‌ها راهی عالی برای یادگیری سریع برنامه ‌نویسی در مدت زمان کوتاه هستند.

۶) به یک گروه یا انجمن برنامه ‌نویسی بپیوندید!

گروه ‌ها و انجمن ‌های برنامه ‌نویسی، راهی عالی برای یادگیری از برنامه ‌نویسان دیگر و دریافت کمک در صورت گیر کردن هستند. می‌ توانید گروه‌ های برنامه ‌نویسی جهانی را در وب ‌سایت‌ هایی مانند Meetup یا Reddit پیدا کنید.

فواید پیوستن به یک گروه یا انجمن برنامه‌ نویسی:

  • تبادل نظر با برنامه نویسان دیگر
  • دریافت راهنمایی و کمک برای حل مشکلات و چالش های برنامه نویسی
  • یادگیری مهارت های جدید و مفید برای ارتقا مانند تفکر الگوریتمی
  • افزایش انگیزه برای پیشرفت کردن
  • ایجاد شبکه های ارتباطی مفید

این افراد به سوالات شما در کمترین زمان ممکن پاسخ می دهند و با تجربیاتی که دارند بهترین ایده ها را به اشتراک می گذارند. همیشه سعی کنید از تجربیات و علم این گونه افراد کمک بگیرید تا راه های اشتباهی که قبل رفته اند را شما تکرار نکنید. تکرار نکردن اشتباهات دیگران، سرعت یادگیری  و پیشرفت شما را چندین برابر می کند.

راه های یادگیری سریع برنامه نویسی

۷) از تکرار و تمرین غافل نشوید!

تمرین رمز یادگیری عمیق و سریع برنامه ‌نویسی است. هر روز زمانی را برای انجام تمرینات حتی اگر فقط ۳۰ دقیقه باشد، اختصاص دهید. به جای اینکه یک روز در هفته سه ساعت تمرین کنید، شش روز در هفته اما روزی حداقل نیم ساعت تمرین منظم و مفید داشته باشید.

با تمرین مداوم، سرعت نوشتن کد و حل مسائل برنامه نویسی بیشتر می شود، درک عمیق تری از مفاهیم پیدا می کنید و از مواجه با چالش‌ ها و مشکلات هراسی نخواهید داشت.

مطالبی را که از طریق منابع مختلف یاد می گیرد در نگاه اول ساده به نظر می رسند، اما زمانی که وارد مرحله تمرین عملی می شوید تازه مشکلات و چالش های آن را می بینید. پس شما باید نه تنها صرفا یک برنامه نویس، بلکه حل کننده مسائل کدنویسی نیز باشید.

۸) کدنویسی دستی (اسکچ) را تمرین کنید!

کدنویسی دستی به معنای نوشتن کد به صورت خط به خط، بدون استفاده از ابزارهای بصری و رابط کاربری گرافیکی است. این روش شامل نوشتن کدها با استفاده از حروف، اعداد و نمادها بر روی کاغذ یا یک ویرایشگر متن ساده مانند Notepad++ می شود.

به زبان ساده تر می توان گفت که همیشه کدنویسی در یک بستر رایانه ای درست نیست؛ بلکه گاهی باید کدهای برنامه نویسی را بر روی یک کاغذ بنویسید تا تسلط و درک شما بیشتر شود. کدنویسی دستی به شما کمک می کند تا مهارت های حل مسئله خود را ارتقا دهید و در صورت بروز خطا، یافتن و رفع خطا در کد دستی آسان تر است.

البته این نکته را به خاطر بسپارید که احتمال خطا در کدنویسی دستی بیشتر است و زمان بیشتری از شما می گیرد. اما ارزش زمان گذاشتن را دارد، چرا که به تسلط بالایی می رسید.

۹) اشکال زدایی یا دیباگ کردن را تمرین کنید!

دیباگ کردن خطاها در برنامه نویسی، یکی از خسته کننده ترین کارهایی است که زمان بسیار زیادی از برنامه نویسان می گیرد. ممکن است برای پیدا کردن یک خطای جزئی و کوچک، ساعت ها زمان بگذرید. نگران نباشید چرا که این مسئله کاملا طبیعیست اما می توان تعداد خطاها را به حداقل رساند.

دن سالومون (Dan Salomon) که یک توسعه ‌دهنده نرم‌ افزار بسیار است در خصوص این موضوع می گوید: گاهی‌ اوقات بهتر است در روز تعطیل، در رختخواب خوابید تا اینکه تمام هفته‌ بعد را مجبور به دیباگ کردن کدهای آن روز، تعطیل کرد. در واقع معتقد است که کدنویسی را در شرایط جسمی و روحی مساعد انجام دهید، تا بعدا مجبور به رفع خطاهای زیاد نباشید. به این ترتیب، کارها با سرعت بیشتر و البته کیفیت بالاتر انجام می شوند.

کدی بنویسید که کار کند، درست و اصولی باشد و سریع اجرا شود.

کنت بک (Kent Beck)

10) بازه زمانی مفید خود را پیدا کنید!

هر فردی در طول شبانه‌ روز، تعدادی بازه زمانی‌ مفید با حداکثر بهره وری دارد. برخی افراد سحرخیز هستند و ترجیح می‌ دهند صبح زود کار خود را آغاز کنند، در حالی که عده ‌ای دیگر شب ‌ها فعال‌ ترند و در ساعات پایانی روز بیشترین بازدهی را دارند.

نکته مهم این است که هر فرد با آزمون و خطا این بازه زمانی را در خود پیدا کند و کارهای مهم خود را در آن ساعات انجام دهد. کار کردن در ساعات غیر مفید نه تنها به راندمان و بهره ‌وری فرد آسیب می‌ رساند، بلکه می ‌تواند فرآیند یادگیری او را به عنوان یک برنامه‌ نویس نیز مختل کند.

به همین دلیل است که بسیاری از شرکت‌ های نرم‌ افزاری به کارمندان خود حق انتخاب ساعات کاری را می ‌دهند. این کار نه تنها باعث افزایش رضایت شغلی کارکنان می‌ شود، بلکه به نفع شرکت نیز خواهد بود؛ چرا که با انتخاب ساعات پربازده توسط توسعه‌ دهندگان، عملکرد و راندمان کاری آنها به حداکثر می‌ رسد.

روش یادگیری سریع برنامه نویسی

۱۱) از اشتباه کردن نترسید!

ترسیدن از اشتباهات، آفت موفقیت در برنامه نویسی است. این اصل را بپذیرید که هیچکس کامل نیست و احتمال خطا قطعا وجود دارد. اگر به اندازه کافی استراحت کنید، نرمش و ورزش در برنامه روزانه داشته باشید و بر روی اعتماد به نفس خود کار کنید قطعا خطاها به حداقل ترین حالت خود می رسند.

با این حال طبیعیست که ابتدای راه، خطا و اشتباهات زیادی داشته باشید. این مشکلات باعث افزایش تجربه و تمرکز شما می شوند و تاثیرات مثبتی دارند. هیچکس در ماه های اول کاری، از شما انتظار بهترین بودن ندارد. می توانید برای کاهش خطاها، از روش های تست نرم افزار استفاده کنید.

  • اشتباه کردن، بخشی طبیعی از فرآیند یادگیری است.
  • ترس از اشتباه می‌ تواند مانع از پیشرفت و رسیدن به اهداف شود.
  • با اشتباه کردن می ‌توانیم درس بگیریم و در آینده بهتر عمل کنیم.
  • اشتباه کردن به معنای شکست نیست. بلکه فرصتی برای یادگیری و رشد است.
  • مهم تر از اشتباه نکردن، یادگیری از اشتباهات است.

در نتیجه شما برنامه نویس عزیز می توانید با به کارگیری این روش ها، کیفیت و سرعت یادگیری را افزایش دهید. فراموش نکنید که عجله کردن در یادگیری مهارت های عمیق مانند برنامه نویسی، درست نیست؛ بلکه می توان با روش های گفته شده کیفیت کار را بالا برد و از اتلاف وقت پیشگیری کرد. با اعتماد به نفس و شجاعت، به دنبال اهداف خود بروید و از اشتباه کردن نترسید.

یک پاسخ

  1. خسته شدم از این همه درس و کتاب، می خوام برنامه نویسی یاد بگیرم و یه کار خفن پیدا کنم. کسی هست که با هم برنامه نویسی یاد بگیریم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرداخت به صورت نقدی می باشد
مجموع هزینه ای که پرداخت می کنید: .2.900.000  تومان