اگر با یک نگاه جزئی به سوال انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی برای سایت فکر کنیم، به این نتیجه می رسیم که همچین سوالی، برای یک شخص متخصص پر از ابهام است. به طور کلی توی دنیا و حتی برنامه نویسی، چیزی به عنوان بدترین و بهترین وجود ندارد. برنامه نویس ها بر اساس سلیقه، مهارتی که دارند و این که چه سایتی را با چه امکاناتی برنامه نویسی می کنند متفاوت است.
اول از همه باید بدانیم که برنامه نویس ها نیاز و سلیقه متفاوت دارند. کار برنامه نویس، ارتباط مستقیمی با زبانی که با آن کار می کند دارد. او بررسی می کند که سایت ایستا یا پویاست؟ سپس طبق این موضوع تصمیم می گیرد، که با توجه به مهارت و میزان اشنایی که با برنامه نویسی دارد از کدام یک از زبان ها استفاده کند. این مقاله سعی می کنیم زبان های برنامه نویسی سمت وب را معرفی کرده و دید کلی به شما دهیم.
معرفی زبان های برنامه نویسی وب
همان طور که گفتیم، دنیای برنامه نویسی وب دو سمت جدا گانه دارد. یکی از این زمینه ها سمت وب است (بک اند) و به قسمتی از سایت که کاربر آن را می بیند و جنبه ظاهری دارد، فرانت اند می گویند. برای هر کدام از این زمینه های مرتبط با وب، زبان های برنامه نویسی جداگانه ای داریم.
اگر به جدول معرفی زبان های برتر نگاه کنیم، می بینیم که زبان پایتون با خوشحالی تمام جزو برندگان صدر نشین این جدول است. زبان پایتون یکی از زبان های پر کاربرد و دوست داشتنی به حساب می آید که می توان از آن به عنوان یک زبان همه فن حریف یاد کرد. برای همین یکی از زبان هایی که برای طراحی سایت از آن استفاده می کنند؛ پایتون است. در ادامه به بررسی زبان های برنامه نویسی وب می پردازیم.
پایتون
پایتون زبانی پر کاربرد است که از اتفاق یادگیری آسانی دارد. این زبان یکی از پر کاربرترین زبان ها به حساب می آید و برای برنامه نویسی وب نیز از آن استفاده می کنند. زبان پایتون برای برنامه نویسی فرانت و بک مورد استفاده قرار می گیرد و این یک مزیت چشم گیر به حساب می آید. پایتون، دائما در حال ارائه کتابخانه های جدید است اصلا قابل توسعه بودن این زبان به دلیل وجود کتاب خانه های متعدد است.
زبان پایتون یکی از زبان های سطح بالاست به همین دلیل به زبان انسان نزدیک است. یعنی به شکلی است که می توان کد ها را خواند و منظور آن را متوجه شد.
پس در مجموع از خوبی های این زبان می توانیم به این موارد اشاره کنیم که یادگیری ساده دارد چون به زبان انسان نزدیک است و از طرفی تنوع کاربردی دارد و جامعه بزرگی را شامل می شود. به خاطر این که یک زبان پویاست نیازی به تعریف داده ها نداریم و همین عامل باعث افزایش سرعت عمل شده و صرفه جویی در زمان را به همراه دارد.
بوتکمپ برنامه نویسی پایتون در کاروکمپ تحت وب است و برنامه نویسی فرانت اند و بک اند را به صورت همزمان بررسی می کند.
جاوا
زبان جاوا، زبانی قدرتمند و همه منظوره برای توسعه برنامه های مختلف است که در برنامه نویسی تحت وب نیز مورد استفاده قرار می گیرد. از این زبان بیشتر برای برنامه نویسی بک اند سایت استفاده می کنند؛ اما برای فرانت سایت نیز کاربرد دارد. منتها تا زمانی که زبان هایی مثل جاوا اسکریپت هست چرا از جاوا برای فرانت استفاده کنیم. زبان جاوا برای برنامه های کاربردی موبایل، وب سایت ها، دسکتاپ، بازی های ویدئویی و علم داده و… نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
جاوا اسکریپت
جاوا اسکریپت زبانی پویا، محبوب و قدرتمند برای برنامه نویسی فرانت اند وب است. این زبان به برنامه نویسان کمک می کند تا صفحات وب را از حالت ایستا و خسته کننده به صفحات پویا، تعاملی و جذاب تبدیل کنند.
جاوا اسکریپت از جمله بهترین زبان های برنامه نویسی فرانت اند است که به برنامه نویسیان در ایجاد منو های کشویی، ایجاد انیمیشن و… کمک می کند تا سایت کاربرد پسند تری را به وجود آورند.
HTML
زبان HyperText Markup Language یا به طور مختصر، HTML زبانی برای ساختار و قالب بندی صفحات وب است. برای خود من اسم اختصاری خیلی جالب تر و شناخته شده تری دارد که برای ساختار صفحات وب،قالب بندی محتوا، ایجاد لینک و تعریف های تعاملی و… مورد استفاده قرار می گیرد. یادگیری این زبان برای کسی که قصد دارد در دنیای برنامه نویسی وب پا بگذارد یکی از موارد ضروری است.
CSS
این زبان هم مثل HTML به شکل اختصار شناخته شده تر است. Cascading Style Sheets یا کوتاه شده آن که با CSS آن را می شناسیم زبانی برای چیدمان و تغییر رنگ، انتخاب فونت، تعیین اندازه ها و… HTML را کنترل کنید و به طور کلی استایل دهی است.
سی شارپ
سی شارپ زبانی شی گراست. این زبان یکی از زبان های سطح بالاست که توسط شرکت ماکروسافت ساخته شده است. از این زبان که کاربرد های زیادی دارد، در برنامه نویسی وب سایت نیز مورد استفاده قرار می دهند. به طور مثال وب سایت های معروف مثل eBay، LinkedIn و Netflix از سی شارپ استفاده کرده اند. از زبان سی شارپ که یک زبان پویا، مقیاس پذیر و.. است علاوه بر برنامه نویسی وب، در برنامه نویسی دسکتاپ و بازی های ویدئویی و… نیز استفاده می کنند.
زبان Ruby
زبان روبی زبانی است، که به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که دارد در برنامه نویسی وب سایت ها مورد استفاده قرار می گیرد. زبان روبی بیشتر برای برنامه نویسی سمت سرور کاربرد دارد و در برخی موارد، برای برای فرانت سایت نبز از روبی استفاده می کنند.
با وجود کتابخانه های متعددی که جاوا اسکریپت نسبت به روبی دارد، استفاده از روبی برای فرانت اند سایت توصیه نمی شود.
PHP
زبان سطح بالاست که سمت سرور قرار می گیرد. PHP مخفف کلمه Hypertext Preprocessor است که در این کلمه اختصاری P اول مخفف خود کلمه PHP است. PHP زبانی قدرتمند، انعطافپذیر و بدلیل سطح بالا بودنش یادگیری نسبتا آسانی دارد. از این زبان برای توسعه برنامه های مختلف از جمله برنامههای وب، برنامه های کاربردی موبایل و برنامه های علمی داده استفاده میشود. اگر به دنبال زبانی ساده و مختصر برای توسعه برنامه های مختلف هستید، PHP گزینه مناسبی است.
از این زبان برای توسعه سمت سرور استفاده می کنند. PHP به طور گسترده برای توسعه وب سایت های پویا و برنامه های تحت وب استفاده می شود. از پی اچ پی در موارد مختلف مثل علم داده، ارتقا برنامه های کاربردی موبایل و… استفاده می کنند.
در بوتکمپ برنامه نویسی بک اند کار و کمپ زبان PHP بررسی می شود. زبان پی اچ پی بیشتر برای برنامه نویسی بک اند سایت کاربرد دارد.
زبان GO
Go زبانی است که از اختصار دو کلمه Go Language یا Golang تشکیل شده است. زبان Go زبانی است متن باز و چند منظوره که شرکت گوگل آن را توسعه داده است. این زبان زبانی ساده است و سینتکس های ساده و قابل فهم دارد. این زبان یکی از زبان های رو به رشد است، که با توجه به پیشرفت سایر زبان ها آینده رو به رشدی ندارد. اگر به دنبال زبانی برای توسعه نرم افزارهای مدرن و مقیاس پذیر هستید، Go ارزش یادگیری دارد.
انتخاب زبان مناسب برنامه نویسی
انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب یکی از مراحل مهم در برنامه نویسی است که از نظر من دو جنبه متفاوت دارد. در ابتدا این مسیر را برای شخصی در نظر بگیریمف که به تازگی با توجه به رشد تکنولوژی و.. قصد وارد شدن به این زمینه را دارد.
توی این قسمت باید با توجه به علاقه ای که داره و آموزشگاه ها و منابع در دسترسش تصمیم بگیرد که چه زبانی با علاقه او تناسب دارد و بعد شروع به یادگیری کند.
در حالت دوم برنامه نویس ما برنامه نویسی است که به طور مثال فول استک کار می کند. این برنامه نویس با مباحثی مثل فرانت اند و بک اند آشنایی دارد. با توجه به پروژه ای که قبول میکند روی آن کار کند و با آگاهی کاملی که روی دانسته هایش دارد شروع به برنامه نویسی می کند.
در همچین شرایطی برنامه نویس با توجه به پروژه هایی که دارد و مطالبی که آموخته است زبان مورد نظر را انتخاب می کند. مثلا اگر پروژه سمت وب باشد زبان پی اچ پی و اگر سمت کاربر باشد از جاوا و جاوا اسکریپت استفاده می کند.
بهترین آموزشگاه برنامه نویسی
آموزشگاه کاروکمپ یکی از بهترین آموزشگاه های اصفهان به حساب می آید. این آموزشگاه با ارائه بوتکمپ های برنامه نویسی پروژه محور با کیفیت بالا و اساتید مجرب، توجه افراد زیادی را به خود جلب کرده است. آموزشگاه کاروکمپ برای افرادی که اصفهان نیستند نیز برنامه مناسبی در نظر گرفته که در آن خدمات آفلاین مثل ویدئوهای ضبط شده و آموزش آنلاین را برای افرادی که ساکن اصفهان نیستند یا شاغل اند ارائه می دهد.
بعد از خواندن کل این مطالب به این نتیجه می رسیم که برنامه نویسی به مهارت و علاقه برنامه نویس بر می گردد و چیزی به عنوان بهترین یا بدترین زبان وجود ندارد. به طور مثال ممکن اسن یک نفر با تسلطی که روی پایتون دارد، یک سایت را پیاده سازی کند اما شخص دیگر با سی شارپ همان کار را ابا همان کیفیت انجام دهد. در این قسمت از کار تفاوت روی مهارت و زبان انتخابی است. برخی از مواقع پیشرفت پروژه با زبان های سطح بالایی مثل پایتون نسبت به سایر زبان ها بیشتر است.