تفاوت برنامه نویسی فرانت اند و بک اند

تفاوت برنامه نویسی فرانت اند و بک اند

دسترسی سریع

فرانت اند و بک اند، دو حوزه اصلی برنامه نویسی وب هستند. فرانت اند به بخش قابل مشاهده وب سایت که کاربر با آن تعامل دارد، اشاره می کند. اما بک اند به بخش غیر قابل مشاهده وب سایت که با سرور و پایگاه داده ارتباط برقرار می کند، گفته می شود. در واقع این دو مهارت به ترتیب، ظاهر و باطن علم برنامه نویسی هستند.

برای بسیاری از افرادی که می خواهند برنامه نویس شوند این سوال پیش می آید که تفاوت برنامه نویسی فرانت اند و بک اند چیست؟ یادگیری کدامیک آسان تر است؟ اول از همه این را بدانید که ما برنامه نویسی فرانت اند یا بک اند نداریم و این اشتباهیست که بین مردم جا افتاده؛ بهتر است که از عبارت کد نویسی Front end یا Back end استفاده کنید.

قبل از اینکه به تفاوت های اساسی این دو مهارت بپردازیم، بهتر است که چیستی هرکدام را بررسی کنیم. در این توضیحات، تفاوت های اصلی را متوجه خواهید شد.

فرانت اند چیست؟

برنامه نویسی front end با نام های کد نویسی سمت کلاینت، کلاینت ساید، سمت کاربر و front end نیز شناخته می شود. این مهارت که مربوط به بخش های قابل مشاهده سایت است، عناصری مانند متن، تصاویر، دکمه ها، فرم ها، انیمیشن، ویدیو و… دارد.

به زبان ساده تر کد نویسی فرانت اند، برای طراحی اطلاعات و جزئیاتی است که در یک صفحه از وب به عنوان کاربر مشاهده می کنید. به کسی که وظیفه طراحی صفحات را با استفاده از کدنویسی فرانت برعهده دارد، Front-End Developer می گویند.

زبان های اصلی مورد استفاده در فرانت اند عبارتند از:

  • HTML: مخفف عبارت Hyper Text Marcup Language است و برای ساختار بندی محتوای وب استفاده می شود.
  • CSS: مخفف عبارت Cascading Style Sheets است و برای طراحی ظاهر وب سایت استفاده می شود.
  • : JavaScript یک زبان برنامه نویسی سمت کلاینت است که برای تعامل با کاربر و افزودن قابلیت های پویا به وب سایت استفاده می شود.

علاوه بر این زبان ها، فرانت اند دولوپرها ممکن است از ابزارها و چارچوب های مختلفی نیز استفاده کنند. برخی از ابزارها و چارچوب های محبوب فرانت اند را در ادامه بررسی می کنیم.

IDE  مخفف Integrated Development Environment است و به محیط هایی برای توسعه نرم افزار گفته می شود. برخی از IDE های محبوب در بوت کمپ فرانت اند شامل  Visual Studio Code، Sublime Text  و Atom می شوند.

فریمورک های HTML/CSS چارچوب هایی هستند که برای توسعه سریع و آسان رابط کاربری استفاده می شوند. برخی از فریمورک های محبوب HTML/CSS شامل  Bootstrap،Material Design  و Foundation می شوند.

فریمورک های JavaScript چارچوب هایی هستند که برای توسعه قابلیت های پویا در وب سایت استفاده می شوند. برخی از فریمورک های محبوب JavaScript شامل React، Angular و Vue.js می شوند.

به طور کلی برنامه نویس فرانت اند وظیفه طراحی و توسعه رابطه کاربری (UI)، توسعه تجربه کاربر (UX)، پیاده سازی تعاملات کاربر- ماشین، ادغام عناصر طراحی از جمله تصاویر و ویدیو، توسعه آزمایشات واحد و ادغام را برعهده دارد.

بک اند چیست؟

تصور کنید که در یک دریای بزرگ درون یک قایق قرار دارید و از فاصله نزدیک، کوه یخ بزرگی را میبینید. این کوه یخ از دو قسمت تشکیل شده که شما قادر به دیدن قسمت زیرین آن که درون دریا قرار دارد نیستید. این قسمت غیرقابل مشاهده، همان بک اند وبسایت هاست.

بوت کمپ بک اند با نام های سمت سرور، سرور ساید، server side و backend نیز شناخته می شود. این بخش شامل عناصری مانند داده ها، منطق تجاری و امنیت است. پس بک اند به بخش غیر قابل مشاهده وب سایت که کاربر با آن تعامل ندارد، گفته می شود.

زبان های برنامه نویسی اصلی مورد استفاده در بک اند، عبارتند از:

  • PHP: مخفف Hyper Text Preprocessor است. پی اچ پی یک زبان برنامه نویسی سمت سرور است که برای توسعه وب سایت های پویا استفاده می شود.
  • Python: یک زبان برنامه نویسی همه منظوره است که برای توسعه طیف گسترده ای از برنامه ها از جمله وب سایت ها استفاده می شود.
  • Java: یک زبان برنامه نویسی شی گراست که برای توسعه طیف گسترده ای از برنامه ها از جمله وب سایت ها استفاده می شود.
  • Ruby on Rails: یک چارچوب وب متن باز است که بر اساس زبان برنامه نویسی Ruby ساخته می شود.

علاوه بر این زبان ها، بک اند دولوپرها ممکن است از ابزارها و چارچوب های مختلفی نیز استفاده کنند. برخی از ابزارها و چارچوب های محبوب بک اند را معرفی می کنیم.

فریمورک های وب، چارچوب هایی هستند که برای توسعه سریع و آسان وب سایت ها استفاده می شوند. برخی از فریمورک های محبوب وب شامل  Laravel، Django  و ASP.NET Core هستند.

پایگاه داده ها برای ذخیره داده های وب سایت استفاده می شوند. برخی از پایگاه داده های محبوب نیز شامل MySQL، PostgreSQL  و MongoDB می شوند.

API ها برای ارتباط بین برنامه ها استفاده می شوند. برخی از API های محبوب، شامل REST API و SOAP API می شوند.

به طور کلی برنامه نویس بک اند یا Back-End Developer وظایفی مانند توسعه منطق تجاری، ارتباط با پایگاه داده، توسعه API ها، پیاده سازی امنیت، مدیریت خطاها و توسعه آزمایشات واحد و ادغام را برعهده دارد. بک اند یک حوزه پیچیده و چالش برانگیز در برنامه نویسی وب است؛ بک اند دولوپرها نقش مهمی در ایجاد وب سایت های کارآمد و ایمن ایفا می کنند.

تفاوت برنامه نویسی فرانت اند و بک اند چیست؟

این دو حوزه از لحاظ محتوا، زبان های برنامه نویسی، ابزارها، چارچوب و مهارت های مورد نیاز متفاوتند. برای درک بهتر و سریع تر این موضوع، جدول زیر در خصوص مقایسه برنامه نویسی فرانت اند و بک اند تهیه شده است.

ویژگیفرانت اندبک اند
محتواسروکار با محتوای قابل مشاهده وب سایتسروکار با محتوای غیرقابل مشاهده وب سایت
زبان برنامه نویسیHTML، CSS و JavaScriptPHP، Python، Java و Ruby on Rails
ابزارها و چارچوبتوسعه و طراحی رابط کاربریتوسعه منطق تجاری و ارتباط با پایگاه داده
مهارت مورد نیازطراحی و خلاقیتمنطق و حل مسئله
وظایف دولوپرطراحی UI/UX، توسعه تعاملات کاربر-ماشینتوسعه منطق تجاری، ارتباط با پایگاه داده، توسعه API ها

یکی از مهم ترین تفاوت های فرانت و بک، نحوه اجرای هرکدام در کامپیوتر است. کدنویسی فرانت اند (HTML/CSS) را همیشه و هرجا می توان در کامپیوتر اجرا کرد. کافیست یک فایل با پسوند html ایجاد کرده و کدهای زبان مورد نظر را، در آن بنویسید تا خروجی را نمایش دهد.

اما بک اند این گونه نیست! برای اجرای کدهای بک اند، به پردازش سمت سرور نیاز دارید تا خروجی نمایش داده شود. یکی از نرم افزارهای سرور مجازی بسیار کاربردی برای انجام این کار، زمپ و ومپ است.

تفاوت برنامه نویسی فرانت اند و بک اند

یادگیری فرانت اند آسان تر است یا بک اند؟

برای پاسخ به این سوال، به بررسی زبان های هرکدام، فریمورک ها و دسترسی به منابع یادگیری آنها می پردازیم.

زبان های برنامه نویسی فرانت اند، ساده تر از زبان های برنامه نویسی بک اند هستند. HTML، CSS و JavaScript زبان های برنامه نویسی سطح بالا محسوب می شوند که برای اهداف خاص طراحی شده اند. یادگیری این زبان ها نسبت به زبان های برنامه نویسی بک اند مانند PHP، Python، Java و Ruby روی Rails ساده تر است.

فریمورک های فرانت اند با ارائه مجموعه ای از ابزارها و کتابخانه ها، توسعه وب سایت های تعاملی و پیشرفته را آسان تر می کنند. فریمورک های فرانت اند مانند React، Angular و Vue.js مجموعه ای از ابزارها و کتابخانه ها را در اختیار شما قرار می دهند که می توانید از آنها برای توسعه وب سایت های تعاملی و پیشرفته استفاده کنید. اما فریمورک های بک اند، پیچیدگی بیشتری دارند.

منابع آموزشی فرانت اند در دسترس تر هستند. منابع آموزشی زیادی برای یادگیری فرانت اند از جمله کتاب ها، دوره های آنلاین و آموزش های ویدئویی در دسترس هستند. البته این منابع برای بک اند نیز وجود دارند، اما یادگیری آن کمی پیچیده تر است.

مقایسه درآمد فرانت اند و بک اند

به طور کلی، درآمد برنامه نویسان بک اند بیشتر از برنامه نویسان فرانت اند است؛ این امر دلایل مختلفی دارد.

  1. نیاز به مهارت های فنی بیشتر
  2. سختی کار بیشتر
  3. تقاضای بیشتر در بازار کار

برنامه نویسان بک اند به دلیل نیاز به یادگیری چندین زبان برنامه نویسی و چارچوب، مهارت های فنی بیشتری نسبت به برنامه نویسان فرانت اندی دارند که معمولاً فقط باید HTML، CSS و JavaScript را یاد بگیرند.

کار برنامه نویسان بک اند به دلیل مسائل پیچیده ای مانند منطق تجاری و امنیت، سخت تر و چالش برانگیزتر از کار برنامه نویسان فرانت اند است. دولوپر فرانت معمولاً با مسائل ساده تری مانند طراحی و تعاملات کاربر، سر و کار دارد.

بنابراین بازار کار برای برنامه نویسان بک اند، وسیع تر از فرانت اند است. زیرا بسیاری از شرکت ها به برنامه نویسان بک اند برای توسعه منطق تجاری و ارتباط با پایگاه داده نیاز دارند. همچنین تعدادی متخصصان بک، بسیار کمتر از فرانت است.

آینده برنامه نویسی فرانت اند و بک اند

آینده برنامه نویسی فرانت اند و بک اند، روشن و امیدوارکننده است. هر دو حوزه به دلیل محبوبیت روزافزون وب سایت ها، برنامه های کاربردی تلفن همراه و اینترنت اشیا در حال رشد هستند.

برنامه نویسی فرانت اند، مسئول طراحی و توسعه رابط کاربری وب سایت ها و برنامه های کاربردی است. این امر شامل عناصری مانند ظاهر وب سایت، نحوه تعامل کاربران با آن و نحوه نمایش وب سایت در دستگاه های مختلف می شود.

برنامه نویسی بک اند مسئول توسعه منطق تجاری و ارتباط با پایگاه داده است. به همین دلیل عناصر متفاوتی دارد؛ مانند نحوه ذخیره و مدیریت داده ها، اینکه چگونه وب سایت از امنیت محافظت می شود و اینکه چگونه وب سایت برای تعداد زیادی کاربر مقیاس پذیر است.

ظهور هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ML)، نیاز بازار کار به برنامه نویسان متخصص را به شدت افزایش داده است. به عنوان مثال، AI می تواند برای تولید کد، تشخیص خطاها و توصیه راه حل های بهینه استفاده شود.

رشد اینترنت اشیا یا IOT به ایجاد میلیاردها دستگاه متصل به اینترنت منجر می شود. این دستگاه ها به برنامه نویسان فرانت اند و بک اند، برای توسعه نرم افزار و خدمات جدید نیاز خواهند داشت.

مقایسه فرانت اند و بک اند

واقعیت افزوده (AR) و واقعیت مجازی (VR)، در حال تبدیل شدن به فناوری های اصلی هستند. این فناوری ها به برنامه نویسان فرانت اند و بک اند، برای توسعه تجربیات تعاملی جدید نیاز دارند.

با توجه به این روندها، انتظار می رود که تقاضا برای برنامه نویسان در سال های آینده همچنان افزایش یابد. این یک فرصت عالی برای افرادی است که به دنبال پیشرفت در زمینه فناوری و دستیابی به درآمدهای بسیار بالا هستند.

مهارت های خود را به روز نگه دارید، به یادگیری چیزهای جدید ادامه دهید و به شبکه سازی بپردازید. با پیروی از این نکات، می توانید برای ورود به دنیای Programming، آماده شوید.

البته فراموش نکنید که همه این ها، به انتخاب بهترین آموزشگاه برنامه نویسی بستگی دارند. همه دوره ها اصولی و کاربردی نیستند. بنابراین به تجربه ما اعتماد کنید و از لیست بهترین ها، موسسه متناسب با نیاز خود را انتخاب کنید. این کار به صرفه جویی در زمان و هزینه ها،کمک بسیار زیادی می کند.

در این مقاله یکی از مهم ترین مسائل و سوالات کاربران یعنی تفاوت برنامه نویسی فرانت اند و بک اند بررسی شد. این تفاوت ها به نوع محتوا، زبان، ابزارها و چارچوب، مهارت های مورد نیاز و وظایف برنامه نویس مربوط می شوند. تفاوت های گفته شده موجب تغییر در درآمد و بازار کار هر حوزه می شود، اما به طور کلی آینده هر دو به دلیل ظهور هوش مصنوعی و سایر فناوری های جدید، درخشان و امیدوارکننده است. اگر در خصوص ثبتنام کلاس های برنامه نویسی، سوالی دارید با سرپرست دوره های کاروکمپ تماس بگیرید.

یک پاسخ

  1. سلام روزتون بخیر
    من مطلبتون رو خوندم. دوست دارم برنامه نویسی فرانت رو یاد بگیرم. دلم میخواد بدونم آدم برنامه نویسی هستم یا نه. شما مشاوره دارید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرداخت به صورت نقدی می باشد
مجموع هزینه ای که پرداخت می کنید: .2.900.000  تومان